Dec 31, 2013

Hibernasi yang Panjang

Hi all :)
Mostly my silent reader. I don't know whether I still have silent reader or not. Since I've been so silent to share any story with this blog :) Tadaaaaa Lely is coming back !! *wink*

Hah poyo beria kan Iolls nak speaking London. Tak sengaja actuallly. HAHA. 
Btw,
too many story to share guys after I finished my study. Everything is more on twitter :) Get me here @lelyshuhada ! Feel free to tweetup togetha. haha special nokss gaya pronounce together aku !

okkay let me start (gila joyah ni baru nak start) with, last day intern. It sounds good isn't? haha.

I left Kumpulan Media Karangkraf one week before officially date last day. Kenapa? sbb aku start awal. so let leave the place ASAP ! hahaha. Banyak bende baru belajar kat sana, so far, I would like thank to all senior there, sbb they figure up my mind, how work life actually.

Then aku berjaya habiskan VIVA dgn jayanya, dgn bantuan lect & kawan, doa mak abah, adik beradik, thanks memang tak sangka, result was so nice. Dr sangkaan yg selalu stuck dlm hati rasa macam nak fail je semua nye kan. Haha, thanks to someone, he helped me so much at last minutes.

Next, I start my first career, Nail w one company, Petro1. Salah satu company training actually which specialist for oil n gas. It was good at the beginning, but for future it is not. Yes definitely not. Tp sempatlah merasa gaji untuk raya, wow pestime Iolls bg duit raya kek anok2 sdare. Gigih tau ! And, after got the second wages, there's a decision where resulted me to resign. Fine aku pun resign and find another company which now I with it.Hampir tamat tahun 2013, maka dah hampir stengah tahun jugak lah ni bekerja. Wow ! I think that was a big achievement for me. Habis belajar, terus kerja. Sampailah sekarang mula rasa nak tergedik gedik cuti. Aahahah, totally diff belajar dgn kerja. But I never can compare it. Because yes, both got their own diffculties. So, makin berumur ni, apa yg dipraktiskan adalah less complain.

Bak kata org sekarang yg lebih ramai mengeluh tentang negara kita kan, as for me, kau nak lebih, kau kerja lebih. Sebab there's no employers yang nak bg kita kaya. Jalannya semua terpulang pada kita, usaha kita. Take it as challenges !

Make your days positive everyday. Takkan ade bos yg kerjanya nak memuji kau, nak mengangkat kau, sbb these boss semuanya bangang. Hahaha, but once again, take it positive. Mereka macam tu sebenarya nak kita lebih productive, efficient, smart thinking and whatsoever to lah ea. Even, I admit yg sebenarnya, bos gila ni ada dimana2. 

Eh chop, tajuk tak link ni. Iolls membebel pasal life, and motivated, haha. But there synchronize itself.
What I membebel for is the reason why my post telah mengalami hibernasi yg panjang. Busy rasanya dgn kerja. Kadang memang tak jengah segala mak nenen sesawang ni. *Haa kau lucah aku punya typo. tanak padam tu panchline* kahkahkah.

One more thing, I'm officially alumni of uitm ! maksudnya, Iolls da grad. Almost two month ago. Okkay thank sangat kepada yg meraikan :)
There's one more thing actually bout life changes. hee, but let me keep it first. So sorry pada yg menyampah baca kejap speaking, kejap melayu. This is the way I used to be at my office. haha

Nak remind lg sekali, always make sure yourself is positive and highly motivated. Because it may leads to many good things. (not may actually, yes!)

Kepada kawan-kawan yg masih mencari kerja, lepas ni rasanya nak share the best attitude in interview lah. Because why, actually I have many interview experience which can I share together. Since all of my interviews are always resulted to positive answer. #eh ini bukan meninggi diri, ini saja nak kongsi. InshaAllah the next post will highlight bout this. Waiting  love ! 

Bai and feel free to read ! Love you readers :)




Nah seketoi dua gamba konvo n the latest pictures of Kad akses bekerja. haha

3 comments:

mia_tajuddin said...

my dear, gud luck for any ways u choose..rasa mcm dengar kmu membebel kat tepi telinga..bhahaha..

lely shuhada said...

mia_tajuddin : hhahaha dah lama im xmembebel pade mu depan pagar ")

NUARAHMAN said...

Hoi3... Haha kbye