Sep 21, 2011

Majlis Perbandaran saman RM30. Majlis UITM ? RM100

DATO SAHOL FB FAN PAGE     hai :) nampak link tu ? kalau nak taw cerita lebih dalam , klik lah untuk sama sama gelak . marah . setuju . bantah dengan pandangan warga uitm. ade yang relevan, malah ade yang jawab macam orang tak duduk UPSR . wah sombong nau bunyiknye Lely kat post ni .

Bukan ape , pak guard pak guard, adek adek sem 1 mahu abang abang sem 5 (heeehh,,ikot tema nampak, uitm, so audience karaktor  mestila warga uitm jugak :)  )  *sambung semula.

bukan ape, adakah kalian semua sedar sekarang ni SAMAN TRAFIK / LALU LINTAS adalah dalam kadar yang mahal ? malah kadar ini juga sedikit sebanyak *memang banyak* membebankan para pelajar . *skema nau kau lely*

Tidak dinafikan saman tersebut boleh dikaompaunkan, namun seberapa banyak sahaja nilai kompaun tersebut. Habes habes pun, kami dikenakan bayaran saman sebanyak RM80. Satu hal lagi yang menghairankan, semua jenis kesalahan adalah bernilai RM100 ? ha semua jenis kesalahan , seluar ketat pun RM100 . Selipar jamban pun RM100. wahhh $$$$$$$$$$

Saya bukan nak merungut lebih lebih , saya bukan pula tidak bersyukur jadi warga UITM yg menyediakan pelbagai kemudahan , serta Yuran pengajian yang MURAH , namun salahkah kalau kami sebagai WARGA UITM menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap kadar bayaran saman tersebut ? sila tegur kalau suara hati saya dan rakan rakan ini salah :)

Pernah pak guard ambil peduli dengan situasi kami ?

okkay, lani lely tak mau dah skema, nak tulih cam besa. back to the question . *pernah tak pak guard ambil peduli situasi kami ?

 okkay , nampak ni ? ni lah saman yang lely kene :)
alkisah bermula , apebila lely parking di kawasan park moto. saye ulang park moto. Bukan KERETA . 3 weeks early semester, students are allowed to parking near by their own faculties. But after a month in a semester , we are prohibited from parking their motorcycles at every faculties . WHY ?

kami nak tanya kenapa ? kalau kami soal, selalunya jawapan yang dieberi "pihak pengurusan yang suruh. senang kan ?"

Baiklah , kami akur dengan jawapan tersebut, but logiknya, kalau anda nak tahu, terlalu banyak kawasan parkir moto yang kosong ! KOSONG !


Kenapa kosong ? Berapa ramai je staf yang bertugas di banggunan akademik ? berapa ramai je staf yang gunakan moto pergi kerja ? if there any staf yang guna moto, we find out around 4-5 person je. Dan kotak parkir moto yang ade lebih dari 20 kawasan itu dibiarkan kosong . uhhmmm saja lukis kotak tu ngn cat putih nak wat tayang ja la..lambang kemegahan apaaa?

*oh jauh tersimpang*
ok jadi pagi tuh lely ade test , ade TEST :) Test mula pukul 8.00am. Jam da pukul 7.45-50 am. Waktu tu nak berjalan ke DSI , atau Pusat Islam mungkin akan ambil masa dalam 15-20 min untuk sampai kelas. Lely tahu, sempat kalau Lely nak berjalan, bukan nye Lely tak boleh lari kan ? Boleh.
Tapi dalam perjalan kami student NR ni ke kampus, hari sudah hujan . Hujan yang lebat, yang memaksa kami parking di kawasan yang berdekatan dengan fakulti masing masing. Masa Lely atas moto tu pon da basah da. Ade lah 4,5 orang boys yang amek langkah sama mcm Lely. Terus parking di depan Fakulti. Bagi memudahkan perjalanan ke kelas. Yelah, sebelum ni pun mmg itu parking kami kan .cume lepas dapat rector baru...uhm paham2 lah.

Selepas habis je TEST , Lely pun terus menuju ke kawasan parking moto, and theres.......... banyak nye surat saman yang dah basah , ape lagi bergelimpangan atas jalan di tepi2 moto .

"dah agak dah, mesti kene"

*suara suara student len. "mampos p laaaaaaa"  "gila kauuu" "alaaaa kene saman..mane ade duit"

so ? Salah ke kami ? And hebatnye pak guard tanpe ade belas kasihan dan timbang rasa , tengok cuaca pun tahu kenapa ramai yang parking situ It must doing for a reason lah pak guard. Dalam waktu hujan pun nak saman ke ?

*tak dinafikan , memang pak guard at sini keje nak menyaman je. kalo dalam bilik kuliah , aku bleh nampak guard duk sibuk sign surat cinta dwg tuh.


 KOMPAUN RM100 ? uhmmm gila kaya lahh. 10 orang da berpa ? nasib nasib. lebih tang ni, kurang tang ni. tu la UITM.




 Yang ni kawan saya, die dapat dua saman, satu yang ni , satu lagi pagi semalam. Nampak je terus saman . mana surat amaran ? pun takda? dekat luar, encik polis pun bertimbang rasa tau, kalo tau kami  ni student , diewang tak saman pun kami tau . Cuma amaran dan nasihat je. uhm apelah nasib. tah bile kawan aku ni menghalang laluan pun tah. saman ni dikeluarkan, time die tgh jawab final paper last sekali. esok balik kampung. lagi la tak amek peduli kan. lantakk p lagi la....






so kawan aku ni kene RM200 la saman die :) kesian kauu jahhhhhh :)


AHK 3655ap  , jangan risau, saye akan bersihkan name anda dr senarai saman. peraturan tetap peraturan, saman tetap saman. siape lah kite yang berhak membantah dan berkeras lebih lebih. Cuma mengharapkan sedikit keprihatinan n timbang rasa dr pak guard dan pihak UITm agar mempertimbangkan tentang cara saman , dan kadar saman, kenapa tiada amaran terlebih dahulu ? bukan apa, kami ni bukan nye spend duit untuk bayar saman je wahai pak guard :)

Secara lazimnya , lely berharap sangat kalau kalau pihak uitm ni, pengurusan sisni boleh memberikan kelonggaran kepada kami, benarkan student yang berkendaraan motosikal sahaja yang parking di fakulti. sbb parking kosong banyak sangat2. laen lah kereta, masing masing kene berebut parking. sbb kene berebut dengan staf, lecturer kan. nak pulak kereta student tu mini cooper..pergggghhhh mane tak runsing lect yang cuma pakai vios kan ?nuhm nasiblah ! tolong lah. kami n yang bawak moto ada peluang nak parking depan fac, trus tak dapat sbb yang bawak kereta ni punya pasal lah ! pak guard , usulkanlahh.......

kami takda bumbung. kesian jugak yang kayuh beskal.......pun sama kene saman. macm apaaaaaa. jadah ?

Kalau bukak page Dato Sahol pun tgh inn issue ni. HOT gila la wehh.. amne tak memang mengejutkan. plk tuh menyusahkan. Tapi bile orang ramai duk kecoh kata pasal ni, i didn't see any action pun . Yang kaya tuh selamba la jawab bayar jelah...ape lah tu lah.. yelah, dah kau pun anak dato kan ? kau pon nak parking memane tak kesah . ape sangat lah seratoss pade kau kan ? uhm untongglaaaa.



-dada-

*mengharapkan perubahan yang tak membebankan kami ^^


psttttt..tgk ni pau. dinner pau. miskin kan kau jahhhhh..ni lagi nak suh bayar saman ! (dah seminggu gila pau.duk melantak pau jaa)



Walaubagaimanapun , saya masih bangga menjadi student UITM.
proud to be . glad to be. THANKs uitm.




:D

2 comments:

ayie said...

pernah komen kat fb dato sahol tu..dan mendapat negatif respon..dan agaknyee yang sama komen tu anak najib kot..grrrr

LeLy shuhada shaari said...

errr? anak najib blaja kat uitm eaaaa? wahhh padehalll. nape tak pegi limkok je ank die ? cehhhh.