May 19, 2011

Payung- Payung Cinta PJJ _episod 2

"manje bangun ;) siap cepat g skola.."
20mins goes


"syg..anje lambat..arini lewat ..baru bangun lah";-(

"haha..hari-hari pon lambat..tak payah mengaku lah harini lewat..ape lah mamat ni. Eh lambat ke manje..alolo.. p mandi ea. sayang nak make up sat."

"aik?pegi sekolah pon nak make up ke syg"?

"kene lah manje, t tade org mau ngurat" ki3...

"uhm. da ade anje pon mau ngurat ag..syg jgn menggedik ea..anje sayang sgt kat syg"

"upss..hehe.. k la syg pg skola dlu"

"bye syg..i love you..muaaahhhhh..."

Hampir 4bulan menyulam kasih. Adah dan Amer tak pernah sekali berenggang dari handphone. Ape boleh buat adat la kasih PJJ kan.. semuenye nak dikongsi. Yang paling best, Adah dan Amer pun belum lagi pernah bertemu. So, tak kesah la kan kalo kerje nak berkasih je kan. hehe ni tak tahu lah kalau da jupe. Ala..budak sekolah bercinta lah konon..name je form6, tapi tak matang jugak kan sebenarnye. Walaupon buat muke tak malu mengaku diri tuh da cukup matang untuk bercakap soal cinta. heeeee....

"uhm lebih baik kite jauh syg, anje tak kesah tau kite jauh."

"ha?nape? buakan dekat lagi best ke anje?"

"tak lah. nanti hari-hari kite nak jumpe, t slalu jupe da bosan kan"hee..

"okay. betul jugak..walaupun Adah sebenarnye tak berape suke dengan statement tuh. Tapi tak dinafikan. bagi Adah ini cume cinte monyet aje. Mudi mudi suke-suke nak kenal ape itu cinte hot !! haha..tak pulak tepikir nak serius..tambah lagi dengan hubungan jarak jauh macam ni. Mane mungkin aku dan Amer akan bertemu. Sume tu mustahil lah! Perak, Johor..uh jauh tu.. mimpi je la.. sekadar suke-suke main kat handphone je lah kami ni.."bisik hati Adah, walaupun jauh di sudut hatinya, tetingin untuk bertemu secara real dengan Amer. Ea lah, kadang kala, cinte virtual ni menyakitkan kan. hee..
 

          **********hari berganti hari, bulan berganti bulan, Amer semakin serius************
"iye anje,,,da berape kali da anje bagitau kan"

"ala..anje nak syg igt je..takut sayang tak percaye anje"

"da hari-hari pon anje macam ni, mestilah syg percaye manje"

"anje nak sayang tau, cinte kite cinte mati. anje terlalu sayangkan syg..anje tak boleh hidup tanpa syg..."

.....................................................................................................................................................................

    Hari terus berlalu, cinta semakin kuat. aik walaupun tak bertemu lagi ? every his single words made Adah felt strong to belive him. Adah percaye Amer seratus peratus. Ini kerana, sikap Amer yang setiap waktu tak pernah jemu layan Adah, penyakit gila-gila  yang wujud antaraAdah dan Amer sebelum ini bertukar kepada penyakit manje-manja. haa..tak leh blah kan ;p Amer tak putus-putus mengutuskan kata rindu dan sayang pada Adah. Bagi Amer, itu perlu, untuk menunjukkan seriusnye hubungan mereka.

   Yeay !!!!! da siap ! "anje t syg pos, anje sain ye"

"ok syg..tak sabar rasenye"heee

"syg wat saksi sali taw."

"okeh ! t anje mintak Atoi jadi saksi anje ea"muahhhhh..

"heee..k esok syg pos"



5days goes....

"syg da sampai. Anje da soh Atoi sain da ;-)"

"ea ke?hee best ! t syg nak simpan gak.."

"ok t anje potostate tok syg jugak ea"



**Gile tak gile, terlalu hebat mereke ni bercinte sampai buat agreement Adah dan Amer.. cotains of the letter, mereke takkan pernah berpisah walau apepun yang brlaku. Melainkan nyawa jemput ilahi..bermula dari episod itu, walau jarak beribu batu memisahkan mereka, namun hati seolah-seolah sekian bersatu lamanya. Segalanya dikongsi bersama, suka duka, gossip hot tak hot, ape terjadi kat skola sume di share. haha. Sehinggalah Amer memutuskan untuk bertemu. Hah BERTEMU ! kat mane? betul-betul ? macam mane? kite jauh..budak-budak cenango plak tuh. nak jumpe macam mane nye? gile ape Amer ni???

"anje serius la syg. Anje nak jumpe syg jugak. Anje nak buktikan pade syg yang cinte anje pade syg benar. Anje tak tipu syg.."

Lame Adah membace message yg di terima dari Amer. Berkerut-kerut dahi Adah,bersulam pulak muke yang sangat cuak..bommmm...laju ko Adah sembamkn muke die kat bantal..tension kot Amer nak datang,tapi nak jumpe kat mane...eee tak penah kua dating la..nak naek ape???

Ogos menjelma..
"sy wat ape tu"

"wat nota sejarah je. anje?

"xwat pape. syg da makan?"
"da. anje syg nak cakap sket"

"ha ckp la syg. hehe mcm series je ;p"

"syg masuk hostel ujung minggu ni.. uhm kite tak bole msg lg. hp xle bwk g hostel"

";-( anje xnak. anje tak bole pisah ngan syg. nape mesti jugak"

**sepi terus membelenggu diri Amer. Sedih menyelubungi perasaan,tak tergambarkan bagaimana untuk meneruskan hari-hari mendatang tanpa msg dari Adah.

umm,, sudah lebih 20minit, mane msg Amer ni??  Resah gelisah dihati Adah membantutkan niatnye untuk terus study Sejarah Asia. Hatinya tertanya-tanya mengapa Amer tidak membalas msgnya.


**breep..breep...breep...hello anje,
 "um,ye syg.." suara serak dan tertahan langsung tidak dapat dikawal Amer.

"anje nangis? anje, syg minta maaf. Ma dab abah minta syg untuk masuk hostel. Syg tak boleh nak kate ape anje"...

**Tiada alasan untuk Adah mengelak untuk menolak permintaan ma dan abah nya. Jarak sekola Adah yang terlalu jauh, menimbulkan kerisauan terhadap ma dan abahnya. Maklumlah, Adah cume seorang perempuan yang terpakse berulang alik sendirian dengan motosikal ke sekolahnya. Sekola itu sahaja yang menawarkan tingkatan enam di kawasan rumahnya,itu pun 25km jauhnya.

.....................................................................................................................................................................


Seminggu berlalu, Adah masih cuba menyesuaikan diri di hostel. Al maklumlah, anak manje ini tak pernah tinggal di asrama sebenarnye.

  "Ain,aku tak tahan la duk asrama. Aku takut. Tak selese langsung ! Aku da decided aku nak kua."

"ko bia betul Adah. Kalo ko kua, aku pon nak join same. Aku pun tak suke..heee...

";p, Adah hanya mengenyitkan mata, tanda menunjukkan setuju dengan kata Ain.

Sejak duduk di asrama, public phone jadi peneman setia Adah. Cume tefon dinding yang melekat kat bawah tangga tu je la yang boleh menghubungkan Amer dan Adah. Tapi malang, ketua aspuri sering melarang untuk menggunakan talifon itu. Katanya, undang-undang sudah ditetapkan dan harus dipatuhi. Klai terakhir Adah melepaskan rindu pada Amer petang semalam. Amer memberitahu Adah bahawa die telah menerima hadiah hari lahirnya yang dipos Adah sebelum masuk ke asrama. Walaupun hari lahirnya belum tiba, cuma beberapa hari lagi iaitu 19.08.1990 lewat beberapa hari dengan hari lahir Adah, tapi Adah telah mengahadiahi nya awal seminggu. Bukan kerana apa, Adah bimbang kekangannya di asrama akan melewatkan pemberiannya.

"Syg thnks ea, cantek sgt jam yg sayang bagi. Ilove you syg"

"i love you too anje..heee.. k lah syg letak fon dulu, nak siap-siap solat and prep."

Ganggang telefon diletakkan dengan perasaan sayu yang disemat rindu. Esok khamis, da start cuti. Hari Jumaat ade cuti khas. Uhm harap-harap Yusra tak hampakan aku dan Ain tok bawak aku balik terus ke rumah dan takkan balik lagi ke hostel !

Khamis here i come !!!!!! haha..Ain cepat packing ! Yus,Isma ngn Ika datang jap ag"

"yes!!! aku tak pedulik mak aku nak marah ke idak aku wat keje gile ni, janji aku kua dari hostel puake neh !"

"haha..ya bebeh..memang kite akan kua dari hostel berantu ni, so malam ni kite tak payah tido sekatil lagi..hik3..."

Biase lah, Ain ngn Adah same je penakut. Due-due anak manje, tak reti duduk hostel, dapat pulak hostel yang ade masalah puake. So setiap malam pun tido berdue satu katil, walau panas, sempit,katil double dacker,dapat plak yang belah atas, tetap tak peduli. Janji tak tidur sendiri.

"Yus muat ke  ni masuk bonet?banyak ni barang aku"

"muat..sumbat je. Mak kome da tau belum kome nak kua terus ni?"

"Hehe..tak tau pon. Senyap-senyap je. Nanti deme mesti tak leh nak buat pape bile kami da kat rumah. haha"


Seronok berborak dalam kereta, betape gembirenya perasaan dua sekawan ni dapat keluar terus dari hostel tuh. Walau pun dikutuk dengan beberapa ahli hostel yang lain, sebab nak kua dari situ. Asyik bersembang, tiba-tiba Yus membelok ke simpang laen, Sepatutnya ke kanan. Tapi mungkin kerana mahu mengahantar Ain pulang dulu bisik Adah. Tiba-tiba Yus berhenti di sebuah kedai makan.

"Pak Aji Tomyam, hai nak belanja makan ape Yus?"

"haha bayar sendiri lah!"

"apa pasal korang bisik-bisik ni" Adah sangat pelik melihat Ika,Yus dan Isma berbisik sesama sendiri. Adah dan Ain sama sekali tidak mengerti. "Eh ade kek lah" bisikku pantas.

Sampai di meja makan, semua orang da faham, dan Adah sebenarnya mula rasa terharu, kerana hari ini ialah birthdaynya.

"SELAMAT HARI LAHIR"serentak dari rakn-rakannya..riuh rendah seketika restoran makan itu dibuatnya. Penuh dengan gelak ketawa menghuni kedai tersebut. Betapa indahnya hati Adah ketika itu, hanya kata-kata terima kasih yang tak terhingga lahir dibibirnya atas keikhlasan sahabatnya.

.....................................................................................................................................................................
Sampai sahaja rumah tidak ada benda lain yang wajib dilihat.melaenkan hanphone yang ditinggalkan selama 2minggu.
"hah 12message?mak aih..banyak nye.." salah satu message yang menyenangkan hati, ialah message Amer,
"syg?da pergi hostel ke?maaf anje lambat balas. Maaf syg, anje tak sengaje,anje cari hadiah bufday syg.."

"lah..bukanlah die saje tak balas aritu..uhmm.."

"anje,syg da balik..!!!"

"eh?syg da cuti ke?"

"dah..syg cuti terus,tak balik hostel lagi;-)"

"hah?betol ke ni???"

**Sekali lagi mereke menyulam kasih. Tak perlu lagi memendam rindu,kerana sudah kembali sepeti biasa..
Dua tiga hari selepas itu, Adah menerima bungkusan dari abang posmen.

"wah,ade due lah,eik..Johor? yes mesti hadiah bufday !!!

laju-laju..rakus-rakus..Adah koyakkan bungkusan dengan cermat sebenarnye, haha..Adah tak sabar sangat nak tengok ape dalam tu, kotak pertama, ade jam, purse,tudung,kerongsang banyaknye...YaAllah..bestnye,, jam ni cantik sangat..bungkusan lagi satu? frame? wah so cute..baju baby ! dalam fram ade baju baby yang dijahit dengan benang-benang yang cantik..

         Indah tertulis, SELAMAT HARI LAHIR
                              NUR SYAHADAH MOHD BAHKRI
                              14.08.1990
                           

                             ikhlas;
                            Amer, anje;p

Tak tergambarkan perasaan ketika itu, tibe-tibe rase bertuah kerana memiliki insan ini. Inilah jodoh terbaik yang pernah hadir dalam diri ini, Amer, thanks....

.....................................................................................................................................................................













"syg  anje da arrange date tau,cuti sekolah nanti, anje dtg trus tempat syg.kite date ea..;-)"

"ha?awalnye anje. Ade duit ke ni?"(ceh soalan langsung tak leh pakai.bertimbang rase lah konon. padahal kalau boleh lewatkan waktu, tu yang terbaik..kih3....) um ok anje.t sayang plan ea tgk cane.

"Adek, kamu nak ikut tak? mak,abah,kak yang nak g KL. Andak konvo 2Dicember ni?

"2Dicemberrrrrrr????"

"ha nape?"     uhmm.. tak kot mak. Adek keje lah..

"bile mase adek keje?da dapat keje ke?alah cuti sebulan je dek,t nak nek upper six. baik adek study je. nak keje jugak?

"tak mak, adek ikut katering je..heee sari dapat RM25 mak. hee tak yah mak bagi adek duit blanje kan mak;p(alasan paling munasabah!!!!!!!)padahal Amer nak turun sini pade hari tu. So boleh date hahaha..ade kerete..hahaha..yeehhaaaa!!!!! upsss..cover muke. Nanti mak perasan pulak over excited ..grrrrr...

.....................................................................................................................................................................
30.11.2008 : mak and others bertolak ke KL.. tinggal Adah je lah kat rumah...


01.11.2008 :
"sayang, anje da sampai kat TI sentral. (05.00am)"
"sayang tak bangu lagi ke?"
"sayang bile nak gerak amek anje?

06.50am
hah! banyak nye message. YaAllah..aku da lambat la...Amer da tunggu lame.
pom ! mak aih..bagai nak runtuh pintu bilik air tu..nasib tak runtuh je. kalau tak?? kene amek mase bertukanglah..haha..tepat je pukul 7pg Adah start enjin kete.

....................................................................................................................................................................

"syg anje tunggu kat mamak depan ni ea"

"syg mane?tak balas msg pun.syg ok tak"

Ish la mamat ni. Aku kan ngah drive ni. ce bawak sabor. ishhh..

"umm..jap ea manje..syg nak park kete"

haaaa tu ke die? ketatnye selua die....aik?betol ke ni? keciknye baju die.. ee rambut die, nape sikat macam tu?? tibe-tibe Adah tersedar dari lamunan bile tefon berdering.

CALLING : AMER

alamak..die da call lah. uhm tak pe lah, redha je la. Kan die da penah bgtau,die tak ensem. Pakai skinny, serabai, tapi aku ok je kate kan. takpe la. Aku tetap sayang die walau pon die pakai tak ikot taste aku .hahaha..Love make me blind suddendly !

Dari TI Sentral, terus ke Ipoh, okeh, anje bawak ea..
"hee..anje penat lah."
"aik?takkan nak sayang bawak?tak cool kan?
"baik tuan puteri"senyum manis terukir dibibir Amer.

**sayang, bukak la beg kecik kat seat belakang"
 "uhm ade ape naje"?
  "tengok lah";p

"anjeeeeee... i love you !! thanx..comel sangat manje.. heee..untuk sayang ea?comelnye bear ni manje...

Adah dan Amer terus didampingi dengan senyum-senyum cinta yang penuh makna..macam yang dibualkan sepanjang perjalanan..

Dalam hati Adah berkata, "uhm walaupon tak ensem, die tetap manis. grrr.. cit ! berangan lagi aku ni. malu betullah !
cinema together,Eat together, tambun together.. "uhm anje tido kat rumah rehat ea malam ni"

"ok syg. Esok anje balik ?"

"uhm ea lah. mak nak balik dah, so anje kene balik esok lah"

"ok sayang"

02.dicember 2008

"pagi tuh, sebelum hantar Amer pulang ke stesen bas, Adah dan Amer mengabiskan mase yang terluang bersame dengan berjalan-jalan keliling kota. hee.. Mereke memilih mamak untuk breakfast bersama, kemudian lunch pulak bersama pizza hut. Seperti yang sudah dirancang sebelum berjumpa, Adah akan belanja Amer makan pizza, Amer pulak tanggung sume kos perbelanjaan yang lain. hehe..

waktu terusencemburui mereka. Suasana hening petang semakin menyelubung. Smengat senjakala terus meningkat naik. Bas Amer akan bertolak ke Johor pada sebelah malam. Untuk mengelakkan dari perasaan bimbang, Adah diminta Amer untuk pulang sebelum malam. Adah juga memang ingin pulang lekas, kerana bimbang memandu sendiri. Sebelum pulang, masing -masing antara pasangan ini, sudah tidak keruan. Persaan sedih untuk berpisah mnyelubungi jiwa masing-masing.

Seperti biasa, buku hitam, diari peneneman Adah, dibawa sekali, disitu, Adah meminta Amer menulis something untukya..sebagai t
anda kenangan mereke bersama.

**Adah wife saye yang terbaik, Adah pandai ambil hati saye, dan pandai layan saye, i love you baby...**

"bye2 aje, sayang balik dulu"bergenang air mata,namun tak mampu untuk biarkan  ia jatuh,Amer hanya memujuk, agar tidak membiarkan Adah bersedih.

sampai Adah dirumah, Amer menghantar message,agar tidak sedih lagi.

"syg jgn nanges ea..anje pun tak sanggup nak tengok sayang lame lame, anje nak nages jugak.."

Berakhirlah pertemuan Adah dan Amer, sayu hati Amer melihat kelibat kereta yang dipandu Adah beredar darinya. Selepas ini bermula la semula, rutin mereka seperti biasa, pasangan kekasih jarak jauh, yang hanya mampu berhubung melalui handphone.
......................................................................................................................................................................

Musim terus berlalu, sudah hampir 3bulan Adah dan Amer meneruskan sesi persekolahan di upper six. Cuti penggal pertama bakal tiba, Amer terfikir untuk bertemu dengan Adah. Ini kerana, sudah tidak dapat menahan bebanan rindu di dada lagi rasanya. Amer bercadang ingin bercuti lama sedikit kali ini bersama Adah. Walaubagaimanpun, jadual yang padat sebagai seorang pelajar yang bakal menduduki peperiksaan besar, menyukarkan Adah untuk memenuhi niatnya. Setelah menyusun semula jadualnya, Adah hanya mampu memberi 3hari cutinya bersama Amer.

"syg anje da sampai TI tau,"

"anje, kat mane?syg da kat stesen bas ni."

"anje kat ujung ni, mari lah. anje nampak syg"

"ha?yeke..anje dtg la sini, syg segan la nak pegi kat anje"heeee

"ea lah syg ku.."


YaAllah, rindunye aku pade insan ini, hitamnye anje.... heee seperti baise, mulut jahat ku pasti terkeluar.

"la kan baru balik kem. memang lah.'

"syg, cantiknye pakai make up;-)"

"hehe ye ke? malunye..merah muke asenye dibuat si Amer ni.

Penuh 3hari kami berjalan sakan. Pangkor, Lumut, semua dilawat. Kali ni pantai menjadi pilihan untuk kami mengambil mood bercinta. Terase agak lawak, bile kami berdue sibuk bergambar sepanjang dating ini. macam-macam pose pun ade. Tak dapat dinafikan, Amer memang sangat romantik. Tidak pernah terfikir, bahawa Amer akan melayan aku semanis ini.

......................................................................................................................................................................

Tamat 3hari bertemu, Adah seperti biasa meneruskan kelasnya. Selepas bertemu, perasaan pasangan kekasih ini makin bertambah kuat. Kata Amer dalam salah satu message nya, "sudah rase sperti cinta Adam dan Hawa syg" anje syg sgt2 kat syg"

"akak, akak masih couple ngn abg ke?

"uhm?ade je, kenape Aina tanye macam tuh?

"sebab abg kat sekolah rapat dengan orang lain"

"ha?siape?tapi sejak kebelakangan ni, abg jarang message kakak la Aina. Selalu tak balas message. Ade je alasan die, tidur awal la, letih la."

"uhm..Ana tanye ni, sebab tak mau akak kene main. Da kecoh kot kat sekolah abg dengan die."

"siape Aina?"

"name budak tu, Nadia. Die budak kelas abang".

"owh, biarlah..kawan die je kot"Adah cuba menyedapkan hatinya sendiri. Namu terselindungang  sayu dihatinya mengenangkan hubungannya yang kebelakangan ini agak suram. Amer sudah jarang message nya sekerap dulu. Tiada lagi message selamat malam, seperti selalu, atau Adah hanya terbiar menanti message dari
 Amer yang idak berbalas.

Dua hari berlalu, sepi dikalbu  Adah semakin kuat menusuk. Entah mengapa tak mampu rasanya dia untuk membalas message2 dari Amer setelah mendengar berita dari Aina,adik Amer.

"mane wife anje ni???xmau msg ke?nape xreply?mara anje ke?"

"siapa Nadia?"

"Nadia? eh siape tu syg?"

"jgn bohong lg bole?i gv u evrything. i put all my trust on u. y tis u gv back to me?"

"syg im so sorry. she is just my classmate. i hv nothing with her"

"don't lie me. satu sekolah pun tahu kan ttg hbgn tu?mustahil tade pape"

"syg anje minta maaf. ok die adek kak ain. Anje dengan die tak de pape hubungan,percaye lah syg. cume syg dihati anje, cume syg yg anje syg sorang. Nadia da tade pape ngn anje. Anje janji akn perasaan anje yang pnh ade pade Nadia lepas ni akan padam. Lgpun anje da berjanji nak buat sayang sorang je teman hidup anje. Tk penah terpikir sal Nadia. syg...maaf plz..

"adek kak ain?umm terpulanglah..."mendengar Nadia adalah adek kak ain, Adah terdiam, Adah sedia memaafkan Amer, baginya semua insan pasti akan melakukan kesalahan. Adah menerima masalah ini dengan rasional, dan melupakannya dengan masa yang berlalu..

.....................................................................................................................................................................
to be continue in episod 3. Tunggu...hehe
Cerita hanyalah rekaan semata- mata, tiada kaitan dengan yang hidup, mahupun yang telah tiada.
Hasil penulisan adalah hak milik terpelihara blogger, sebarang plagirism boleh dikenal pasti, dan dikenakan tindakan. so beware ;p
~happy reading~


5 comments:

dea izzana said...

wow anje gitu..:)

coretan cerita kami said...

penulisan yang baek. . cewah. . anje seyh. . haha. . :)

mommy akmal said...

laaa...tgh syok2 bace leh plak besambung cet.. :)

anyway..nice writing dear!!

chuu said...

haha., besh2., keep it up dear :D

An Najwa said...

fwahhh bestla...

jln cerita yg tersusun...