Apr 16, 2012

Mahal Bangunmu (:

Assalammualaikum dan salam 1/3 malam, salam Perak aman jaya , salam satu Malaysia dan salam uitm (:


 Malam ni ? owh masih seorang dibilik...tiada peneman lagi (: sabar belum waktunya gadis ^_^
(i just means, where is my roomate, not "soulmate") * NEVER MIND*


Well, setelah lama berfikir dan diasak, at last nundiaaaaaaa FB lely aktif semula. Tidak mengapalah..yang lalu, biarkan berlalu, jangan biarkan terus bertapak didada kan (:
teruskan hidup dengan mohon jalan yang lurus dariNya, agar dapat menggapai RedhaNya (: Amminnn...


Ok, lely bukanlah nak cerita hal dosa pahala waktu ni, tapi selebihnya nak cakap soal MAHAL. Atau dalam kata Jawanya EXPENSIVE. However, tak jugak berkaitan dengan harga barang runcit atau harga petrol apelagi harga tudung bawal  satu dua tiga empat tona (:   * tgh inn kan la ni *


When I was in IBM lecture, i just have a feel.. hello Lely you just gain something new. Hari hari lecturer kamu bakar semangat kamu. Terima kaasih sangat sangat.


This story very special dedicated to... WOMEN, GIRL, SHE, or belong to HER (:  enjoy......
______________________________________________________________


Miss Haniza selalu kate, nowadays women can live without man, but man can't live without women.
aku tak pasti pun berapa jauh kebenaran statement semangat miss ni. I have no ideas, no comment. Sbb belum ada pun lelaki yang menangis tak hidup dengan aku.  *admit it you were not lucky. ya whatsoever*


Eja : Putus ?
Aku : ahaa..putus..


Eja : Gilaaa??? kau da invest banyak kot kat dia. putus ?
Aku : Samalah, die pun invest banyak untuk aku..


Eja : Tapi kenape? tak sayang ke?
Aku : Bukan jodoh..


Awak, buat  ini cuma itulah jawapan yang mengisi segala pertanyaan k, no more create questions due to the answer, fenat nak fikir fan ?


Awak-awak yang kat luar sana, janganlah bersedih andainya hari ini kamu mengalami situasi ini. Ini semua pengalaman hidup, setiap perpisahan itu ada hikmahnya. Jangan bersedih dengan perhubungan yang gagal. Ini kerana Allah sedang merancang sesuatu yang lebih baik buat kita..


Jangan menyesal dengan perpisahan hari ini, sebaliknya menyesal lah dengan pertemuan sebelum ini. Kerana pertemuanlah yang membawa kepada perpisahan. Kerana setiap pertemuan ditemani perpisahan, biar tidak berpisah secara fizikalnya, namun yakni bahawa Allah mengambil kita suatu masa nanti kelak bukan? maka berpisahlah jua jasad dan roh serta terputuslah jua hubungan yang dicipta didunia tadi...sekejap shaja bukan.


Wanita, kamu tu mahal. Sebab apa ? Firman Allah:Terjemahannya: Kaum laki-laki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (laki-laki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (laki-laki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. Sebab itu wanita solehah ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ketika ketiadaan suami sebagaimana yang Allah telah tetapkan. (An Nisa`: 34) 


Ape yang terjadi hari ini adalah takdir hidup, wahai wanita yang sedang berduka,..tapi bukan takdir hidup yang meminta kamu untuk terus tewas,mengalah,atau pegi mati. Namun bangunlah...jika tidak untuk orang lain pun, bangunlah kamu untuk diri sendiri. Takpe, hari ini kamu dia tinggalkan, kamu bentuklah hidup baru yang mana lebih baik dari ketika kamu bersamanya dulu.
Majukan diri. 


Kalau Adele kata : 'Never mind i'll find some one like you'.........


Tak usahhhhh gadis gadis dan wanita hati renyokk (: !!! nape ? itu namenye nak cari masalah lagi la kan? so please twist that words.


"never mind I'll find some one BETTER than you" ni baru lah mulakan hidup baru namenye (:


Hari ini perempuan da boleh pegang senjata, dah boleh bawak kereta 'Myvi' (: dah boleh jadi Rektor, neige, ape nak bingung? belajar je pandai pandai then grab every opportunity in your life to have a better life.




Betul, masa mula-mula pisah tak boleh terima ape pun kan, nangisnangisnangisnangis... tak pela, if that way can less your burdened in your heart, go on. As long as you tak lupa nak bangun balik. Yes you take time to stand up. Tak pe lah, kite sendiri maklumkan, masa mengubah segalanya...ambillah masa untuk bangun, agar sekali kamu bangun tegaknya kukuh, langkahnya padu (:
 Ingat Allah sememangnya takkan berhenti menguji hambaNya, namun Allah tak kejam untuk terus biarkan kita terperangkap dengan hati luka itu.


Hari ini, populasi kita wanita ramai..betul alamak da kena bersaing pulak kan? dalah lelaki cipot, tak berape nk hebat pulak tu..apehal? so jadi bini no 2, 3, 4 lah? nauzzubillah...minta dijauhkan, namun jika itu jodoh, trima seadanya YaAllah.


So once again, I remind you, *diri sendiri sgt2 jgk* belajar rajin rajin, kalau kamu jadi mcm ni pun, biar kamu ada kerja besar, gaji besar, cukup harta benda, dihormati, agar kamu terhindar dr rasa tidak di adili penuh oleh suami kamu. tapi..ni semua kata aku.


Kalau miss? you nak I kan? so ape sahaja yang mak I da pernah invest dalam membesarkan I, you have to pay back.! You nak amek I dari mak I, so takkan you senang senang nak amek macam tu je? bayarla. mak I da habis berkoyan-koyan duit tok besarkan I, takkan you nk i senang2 mcm tu je? even my braces you need to pay back. Jewelry I mesti serba satu. owhh... 


so, mcm mane ni? ini yang die panggil expensive. yaAllah, sesungguhnya Engkau yang maha mengetahui segalanya...mane yang perlu mane yang tidak. buka hatiku agar aku dapat memilih yang terbaik ...



6 comments:

waniwakiran said...

tak tidur lagi kek akak sofy ^_^

usinz said...
This comment has been removed by the author.
usinz said...

If you fill your heart with regrets of yesterday and the worries of tomorrow, you have no today to be thankful for. "never mind I'll find some one BETTER than you"..itulh yg terbaik lely :)

usinz said...

If you fill your heart with regrets of yesterday and the worries of tomorrow, you have no today to be thankful for. "never mind I'll find some one BETTER than you"..itulh yg terbaik lely :)

usinz said...

If you fill your heart with regrets of yesterday and the worries of tomorrow, you have no today to be thankful for. "never mind I'll find some one BETTER than you"..itulh yg terbaik lely :)

lely shuhada said...

thanks :) AllahuAkbar.... :) thanks dkt semua org yg banyak support lely :)