Aug 10, 2011

Begedil kentang dan chicken ball :p

cuaca mendung bagaiiii..konpem nk ujan...tapelah, hujan kan mambawa rahmat..
tak gitu kengkawan aye oihhhhh XD

soo..ada plan nak ke dapur tak hari ni?
heh?tadek? alaaa nak g bli kat bazar ramadhan je lettewww! taw daa...kui3...tapi kan..ape kate arini korang test bakat g dapur. mane tawww...korang ni ade bakat tependam..hik3.. okeh, so lely nak share resepi begedil yang lely buat mase a few days ago..ni lely buat juadah berbuka taw..sedappp!

nampak tak ni??? ha terliurrr takkk? mesti tak kan...sbb kowang kate tah sedap tah idakkkkkk.
ceittt!! tak bek taw. hakikatnye........(kene cube buat bru tau)

so bahan2 yg diperlukan. lely akan bg ikut amount yg lely buat aritu ye.

  1. 5biji kentang
  2. chicken ball
  3. 3ulas bawang putih
  4. sedikit daun sup(ikut suka,nak banyak ponn boleyy)
  5. lada sulah
  6. 3biji telur
_____________________________________
cara2 :
  1. gorengkan kentang setelah dipotong.
  2. tumbuk kentang sehingga lumat
  3. gaulkan kesemua bahan (daun sup rincik halus, bawang putih didadu halu, chicken ball didadu halus)
  4. gaul2....masukkan sedikit serbuk lada sulah(bia ade rase pedas2 baru oummpphhh!!)
  5. masukkan sedikit garam.(dan terus menggaul)
  6. bulat2kan begedil sampai comey !
  7. telur tadi, pecahkan dan dipukul seperti nak dadar telur.
  8. masukkan begedil ke dalam telur, untuk dilarutkan dan disaliti sebagai kulit begdil.
  9. dannn gorenggggggg..tak perlu nak garing2 ea. mane ade begdil garing .:p
siap.... selamat mencubaaaaa :p

bole dapat dalam 12ketul hee..
nak banyak tambah kentang dan bahan. mudahkan :p

7 comments:

Dhiya Fariza said...

I''ll try this today, will let u noe how it goes inshaAllah :) thank u for the recipe!

SweetLikeWhat said...

nampak sodap ajo.. :)

syrupmasin said...

lepas nih bole jual dekat bazar lah kan :D

LeLy shuhada shaari said...

dhiya, ok da cube bgtaw lely ehh..
kak.anis mmeme sedapo pom..watla tok ee..muahahahaa

nick dot anis said...

sedapnye...ramai yg post entry makanan ni siang2 ari..lapa plak i...hahaa

LeLy shuhada shaari said...

syrupmasin-waaa...tapak neige mahal la XD

LeLy shuhada shaari said...

hahaha..anis..sian u...jgn teliur ekk t makruhhhh